Bildiğiniz üzere yakın zamanda sosyal medya platformlarının gereği dışında ve farklı amaçlar ile kullanılması nedenleriyle, sosyal medya platformlarına yaptırım uygulanması meclise sunuldu. Geçtiğimiz günlerde sosyal medya sitelerine 10’ar milyon TL toplamda 40 milyon TL ceza kesildi. Düşünce özgürlüğü adı altında sanatçılara, devlet büyüklerine, siyasetçilere ve fenomenlere iftira, küfür içeren paylaşımlar dikkat çekti. Eski Ekonomi ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve yeni doğan bebeklerine küfürlü paylaşımlar yapılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya şirketlerine bir düzenleme gerektiğini belirtmişti.

Sosyal Medyada Ne Tür Paylaşımlar Oluyor?

Kullanıcılar kendi özel hayatları, beğendiği sanatçı ve şarkılar, hobileri, burçlar ve nice paylaşımlarda bulundukları gibi niyetleri karşı bireyi, kurumu hedef alıp kırıcı ve tepki çıkarabilecek paylaşımlar da yapabiliyor.

Örneğin;

  • Cumhurbaşkanı’na küfür.
  • Sevilen sanatçılara iftira içeren fotoğraf ve düşünceler.
  • Yalan bilgi, haber.
  • Halk içinde düşünce ayrılıklarını abartarak sunmak.

Buna benzer suç ve suça meyilli paylaşımlar bilişim suçları tarafından yargılanıyor, fakat genel önlem amaçlı devlet sosyal medya kurumlarına yaptırım uygulamayı uygun gördü.

Cezaların Yenisi Gelecek Mi?

Temmuz ayında meclise sunulan ve kabul edilen 7253 sayılı sosyal medya yasası gereği sosyal medya şirketlerinin Türkiye’ye temsilci göndermesi gerekiyordu. Bu nedenle şirketlere yeni cezaların gelebileceği bildirildi.

Yasaya Uymayan Şirketlere Yeni Ceza Ne Olacak?

Söz konusu şirketler defalarca bildirilen yasaya uymamaya devam edip ülkeye temsilci göndermezse yeni yaptırım olarak uygulamalara reklam kısıtlaması getirecek. Reklam yasağı verildikten sonra gerekli yükümlülüklere uyulmaz ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu şirketlerin aleyhine sosyal ağ sağlayıcılarının internet trafiği bant genişliği %50 oranında daraltılabilmesi için Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurabilecek.

Sosyal Medya Şirketlerinin Temsilci Göndermesinin Önemi

Sosyal medya çağımızda geçmiş son yirmi yıldan çok unsuru kapsadı. Radyo, televizyon, gazete, sinema, dergi. Bunların hepsi yavaşça internete taşınmıştı. Ve dünyada yediden yetmişe büyük çoğunluk sosyal medyadaki yerlerini aldı. Tüm etkinlikler bu platformlardan haber ediliyor. Düşünceler, sohbetler burada yapılıyor. Acil oluşan devlet kararları bile en kısa sürede yayılabileceği için devletin resmi sosyal medya hesaplarından yayınlanıyor. Bu sosyal medyaların ülkede bir durum söz konusu olduğunda karşısında muhatap olabileceğimiz bir temsilcisi olmalı. Olası çıkan usulsüz olaylarda çözüme gidilmesi için çok önemli rol oynar. Ülkemizin ve yasanın bu konuyu önemsediği çıkarttığı yasadan da kendisini belli etmiştir.

Sosyal Medya Kullanımı ve Tehlikeleri

Sosyal medya araçları artık halkın dört yanında alışılmış ve kullanılan uygulamalardır. Oldukça kolaylıklar sağlamakla beraber milleti, dostluğu, arkadaş ve komşuluğu etkileyecek hale de geldi. İyi niyetli olmayan insanlar sosyal medya üzerinde gerçek hayatta olduğundan daha rahat paylaşımlar yapabiliyor. Bu durumlar halk için tehlike uyandırmakta. Ticaret adı altında dolandırıcılık oluşumlarını reklam edebilmek için sosyal medya araçlarını kendilerine suç aleti eden art niyetli kullanıcılar da mevcut.

Bu yüzden özellikle yaşı olgun düşünceye ermemiş çocuklar için sosyal medya tehlike arz edebilir. Çocuk düşüncesiyle bilmeden ailesini zora sokabilecek alışverişler yapabilir. Veya ülkenin saadetini bozmak isteyen ve gençlerin fikirlerine savaş açan zalim toplulukların söz maşaları çocuk ve gençlerin düşüncelerine girebilir. Yaşı yetişkinliğe erişmeyen insanların sosyal medya kullanımı kontrollü kullanmasına yönelik tasarlanmalıdır.

Sosyal medya hizmetleri kapatılmaktansa düşünüldüğü gibi belirli düzenlemelere girmeli. Kullanımında olumsuz sonuçların gerçekleşme olasılığı ne kadar düşük tutulursa toplum için o kadar güvenli olacaktır. Bilinçli kullanım sosyal medyayı güzelleştirir.

Yorum Ekle!

Zorunlu alanlar * ile işaretlenmişlerdir